Zelený nezmar – Rýmovník

Tato silná, dužnatá pokojová rostlinka je opravdovým pokladem. Je z čeledi hluchavkovitých a má poměrně mnohostranné využití. Osobně si tuto rostlinku pěstuji doma již několik let a vždy mi s rýmou opravdu pomohla. Je to takový rostoucí nezmar, jelikož pokaždé, když utrhnete lísteček, začne v tom místě rašit další. Velmi dobře se množí, stačí ustříhnout kousek stonku s lístečkem, dát na pár dní do skleničky s vodou a za chvíli můžeme vidět rostoucí kořínky.

Vůně je opravdu velmi aromatická, připomíná mi směs meduňky, bazalky a eukalyptu. Není na pěstování náročná, spíše než přemokření, které způsobuje žloutnutí listů, má raději mírnou zálivku, poměrně dobře zvládá i chvíli sucha v případě, že zapomenete zalít. Sama o sobě působí jako přírodní repelent, jelikož její vonné silice nemají moc v oblibě komáři a mouchy. Pozor však u domácích mazlíčků, především kočky, je pro ně jedovatou rostlinou.

Jak rostlinku využít?

Utržený lísteček

Pokud vás někdy přepadne rýma, nesahejte hned po lékárenských kapkách do nosu a zkuste lístek. Opravdu stačí utrhnout a přičichávat. Pro větší účinek můžete lístek zlomit nebo promnout. Výhodou takhle utrženého lístku je, že když si ho dáte třeba v kapesníku do kapsy, vydrží vám tak několik hodin. Za chvilku se díky silicím obsažených v lístku nosní dutiny uvolní a uvidíte sami, že se bude hned lépe dýchat.

Ráda si z lístku také dělám čaj. Zaleji pár menších lístku, nebo 1 větší teplou vodou, přidám citron a med. Záměrně píši teplou, protože horká voda hned z konvice by mohla poničit účinné látky nejen v lístečku, ale také v medu. Nechávám vodu tedy trošku odstát, aby měla třeba 70 – 80 ° C. Lístek z rýmovníku stejně tak dobře, jako pomůže vašemu nosu, pomůže i pokožce. Při štípnutí hmyzem, nebo při spálení se na sluníčku, bude vaším dobrým sluhou. 

Sirup

Osobně nejsem zastáncem kvanta cukru do klasické sirupové verze, navíc při vaření se ztrácejí cenné účinky rýmovníku, pro který se sirup vyrábí. Na internetu naleznete různé verze přípravy i za studena, ale pořád s velkým množstvím cukru. Zkusila jsem tedy sirup na bázi oxymelu. K přípravě budete potřebovat:

  • sklenici s uzávěrem – klidně může být větší sklenice od okurek
  • 120 ml kvalitního jablečného octa 
  • 300 ml medu – ten nejlepší je samozřejmě poctivý domácí
  • přibližně 10 – 15  lístečků – záleží na velikosti
  • 1-2 kousky skořice v celku

Každý si může přizpůsobit poměry tekutin dle svého. Díky kombinaci medu a octu se vylouhují potřebné účinné látky. Je možné k receptu třeba libovolně přidat i lístky máty nebo meduňky, které mají krom jiných i dezinfekční a protivirové účinky. Všechny ingredience se smíchají ve sklenici, pokud máte zkrystalizovaný med, stačí jej trošku rozehřát, aby byl v tekuté formě a šlo lépe vše promíchat.

Nechala jsem takto naložený nápoj v temnu asi týden odležet a průběžně jsem protřepávala. Po té přecedíte a je možné uchovat v lednici. Kdo zná oxymel, tak ví, že to je opravdu silný koncentrát, takže tento rýmovníkový sirup přidávám třeba do čaje, zároveň jako sladidlo, nebo sirup zředit vodou podle toho, jak silný vám bude chutnat.

IMG_20210301_130502
IMG_20210301_180136
IMG_20210301_181651

Mastička

Výroba tohoto domácího pomocníka proti nachlazení je velmi jednoduchou záležitostí. Bude vám stačit rostlinný tuk, nejlépe kokosový olej, nebo sádlo. Je možné ji taktéž udělat z bambuckého másla. V některých receptech se píše, že když uděláte mast jen z kokosového tuku, je dobré přidat včelí vosk kvůli konzistenci.

Z předchozí zkušenosti s výrobou domácí kostivalové masti myslím, že samotný kokosový olej skvěle ztuhne do potřebované konzistence, takže není nezbytné včelí vosk přidávat. Jak tedy na to:

  • 100 g kokosového oleje
  • 3 – 5 větších lístků
  • eukalyptový olej

Při výrobě masti se snažím vůbec nepoužívat kov, aby se při krájení nebo louhování neztratily potřebné látky. Vše dohromady rozehřejete nejlépe tedy ve skleněné misce ve vodní lázni. Olej se nesmí začít vařit, jinak se postupně zničí všechny potřebné silice. V rozehřátém oleji louhujete přibližně hodinu a odstavíte. Necháte odležet do druhého dne a znovu se směs rozehřeje.

Po té směs přes plátýnko scedíte a po finálním zchladnutí můžete přidat pár kapek eukalyptového oleje.  Ten je skvělý při nachlazení, pomáhá snižovat horečku a působí antibakteriálně. Ráda ho používám i do aromalampy, protože dokáže krásně vyčistit vzduch v místnosti. Než mast zcela ztuhne, přelejte si do zavírací skleničky. Barva mastičky převezme po rýmovníku takovou jemně zelenou barvu. Je možné uchovávat v pokojové teplotě. Mastička se dá použít při nachlazení na masáž hrudníku nebo na odřený nos od smrkání.

Odborné informace čerpány z:

www.celostnimedicina.cz

foto: Vladimíra Zítková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.