Zahradní skvost jménem Magnólie

Znáte tento skvostný keř? Šácholan, neboli magnólie, latinským názvem magnolia, symbolizuje ženskou krásu, čistotu a něhu. Je z čeledi šácholanovitých a za mě osobně je asi nejkrásnějším keřem, který na zahradě může být. Celý rod čeledi šácholanovitých čítá přibližně 200 druhů a získal své jméno po po francouzském botanikovi Pierre Magnolovi.

Rod keře magnolie sahá historicky do velmi dávné doby. Uvádí se, že se vyvíjel ještě před tím, než se objevily včely. Díky tomu jsou pestíky květů uzpůsobené více k opylování brouky. Jsou tuhé, aby při opylení nebyly poškozeny. Květy magnólie krásně ovocně voní. Pro hmyzáčky představují jarní pylovou vzpruhu.

Kdy kvete?

Zajímavostí tohoto keře je, že na jaře vyraší nejdříve květy a po odkvětu začnou rašit listové pupeny. Začíná kvést přibližně v dubnu, za hezkého jara může začít nakvétat již v březnu.

Jaké jsou nároky na pěstování?

Ke spokojenému kvetení a růstu potřebuje kyselejší, humózní, dostatečně vlhkou 〈ale ne přemokřenou〉 a propustnou půdu. Magnólie je nenáročná na péči. Při správném umístění a půdních podmínkách si vesele roste a kvete bez potřeby našich zásahů. Velkou výhodou je mrazu odolnost. 

U těchto keřů nedoporučuji příliš prořezávat větve. Pokud prořežete starší keř, může i přestat kvést. Vhodný je pouze prořez uschlých nebo nežádoucích větví. Ideální je keř vytvarovat a prořezat za jeho mládí, kdy tím ještě tak netrpí. Řez provádějte ale z jara, po odkvětu.

Magnolie dokáže vyrůst poměrně vysoko, přibližně okolo 4 metrů, někdy i více, proto při výsadbě počítejte s rozměrností keře. Pokud si na zahradu pořídíte magnólii, najděte ji slunné, případně lehce stinné stanoviště. Extrémy jako sluneční žár, či úplný stín jí nebudou prospívat. Ideální je ještě místo v závětří.

Jaké je její využítí?

Kromě krásy jejích květů můžete využít i její léčivé účinky. Mezi jedlé druhy se uvádí  šácholan kokosový 〈Magnolia coco〉, šácholan obnažený 〈Magnolia denudata〉, náš nejběžnější šácholan Soulangeův 〈Magnolia soulangeana〉, šácholan japonský 〈Magnolia kobus〉, šácholan mexický 〈Magnolia mexicana〉, šácholan velkokvětý 〈Magnolia grandiflora〉 a šácholan obvejčitý 〈Magnolia obovata〉. Léčivé účinky mají nejen květy, ale také listy i kůra. Květy sbírejte na jaře, listy a kůru můžete po celou dobu růstu, od jara do podzimu.

IMG_20210606_131054
KODAK Digital Still Camera

Květy

Nejvýznamnějšími prospěšnými látkami květů jsou honokiol a magnolol. Patří mezi silné antioxidanty, pomáhají proti proti úzkostem, odstraňují psychické napětí, stres, strach a zlepšují náladu.

Také pomáhají snižovat krevní tlak. Při kožních problémech může pomoci tonikum z květů, které zklidňuje a zároveň hojí. Květy by se dle některých zdrojů neměly konzumovat v těhotenství.

Listy

Listy obsahují přírodní antibiotické látky, které dokáží pomoci s útoky bakterií, jako například streptokoky, stafylokoky nebo kvasinky rodu candida albicans.

Některé zdroje uvádí, že se dá využít do jídla obdobně jako bobkový list. Osobně ještě nemám vyzkoušeno, ale doporučuji je užívat s mírou, listy, stejně jako květy jsou silné chuti.

Kůra

Tradiční čínská medicína využívala dlouhá staletí především kůru magnólie. Byla zpracovávána jako lihový extrakt, který má silný dezinfekční účinek. Kůra se také používá jako přírodní analgetikum, tlumí bolest a snižuje horečku. 

Recept z magnólie

Květy můžete ochutnat buď syrové, přidat je například do salátu. V syrovém stavu jsou výraznější štiplavé chuti po zázvoru. Můžete si ze sušených květů připravit uklidňující čaj, ozdobit s nimi dezert, nebo si je případně můžete naložit do sladkokyselého nálevu, nebo udělat sirup. Další inspiraci můžete shlédnout v tomto videu z Asie.

Chtěla jsem vyzkoušet chuť nakládaných květů. Údajně se s chutí konzumovaly v některých částech Anglie, v oblasti Devonshire. Inspirovala jsem se jedním anglických receptem, množství ingrediencí si případně upravte dle vašich chutí.

Nakládané květy

Recept je velmi jednoduchý. Oproti syrovému stavu mají jemně zázvorovou chuť. Každý druh magnólie může chutnat lehce odlišně. Tento recept je dělaný z nejčastější magnólie Soulangeova. Na 3 menší skleničky o velikosti cca 300 ml budete potřebovat:

  • 200 – 300 g květů magnólie 〈vybírejte opravdu nepoškozené a bez hnědých skvrn, případně hnědé skvrny odřízněte〉
  • 600 ml octa 〈můžete použít klasický, vinný, rýžový nebo jablečný ocet, tak jak jste zvyklý – vyzkoušela jsem z jablečným octem, chuť je velmi silná a výrazná〉
  • 250 g cukru 〈množství dolaďte případně dle chuti〉
  • 5 g soli

Postup:

Květy magnolie sbírejte ve chvíli, kdy jste připraveni je rovnou i naložit. Poměrně rychle podléhají hnědnutí a takové květy se pro nakládání už nehodí.  Dle vaší potřeby je nakrájejte na menší kousky nebo je naložte celé, pokud je budete sbírat ještě méně otevřené. 

Pokud budete nakládat celé, je vhodné z květů odstranit pestík. Jednoduše květ seříznete u stopky a nožem obkroužíte pestík, který po té vyndáte a vyklepete zbytek tyčinek. Nikde jsem se nedočetla, že by pestíky nebyly jedlé, ale jelikož jsou poměrně tvrdé, nebylo by to příjemné ke konzumaci.

V hrnci mezitím zahřejte nálev ze všech uvedených ingrediencí. Horkým nálevem pak zalijeme sklenice s naskládanými květy magnólie. Je potřeba květy stále ponořovat, mají tendenci vyplavat napovrch. 

Nechte odležet alespoň 3 dny. Po otevření uchovávejte v lednici, vydrží přibližně měsíc. Chuť těchto nakládaných květů bych přirovnala k nakládanému zázvoru, který se podává k sushi, avšak v jemnější verzi. Odleželé květy nejsou moc vzhledné, ale až ochutnáte, zjistíte, že to vůbec nevadí😊.

Takto nakládané květy můžete ochutnat samostatně, přidat k masovému pokrmu, nebo do salátu. Po snědení květů si můžete lák ještě ponechat na další dochucování vašich oblíbených pokrmů.

I přesto, že jsou tyto krásné květy jedlé, není úmyslem článku sklidit všechny květy na zavaření. Květy jsou stále nejkrásnější rozvinuté a vonící venku na keři. Je to sezónní záležitost spíše pro zpestření jídelníčku a chuťových buněk. Je ale skvělé vědět, že když se jdete projít na zahradu, sem tam můžete zobnout kousek zdraví.

Zdroje: www.divoke.sk, www.vitalia.cz, www.energieprirody.cz, www.vitaminybezcenzury.cz, www.pfaf.org, www.handmadeapothecary.co.uk

Foto: Vladimíra Zítková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.