Jak si vypěstovat vlastní batáty?

Milovníky batát jistě potěší informace, že nemusí být odkázání pouze na nákup této dobroty v obchodě, ale mohou si jí doma sami vypěstovat a bez přidané chemie.
Batáta patří mezi kořenové hlízy. Původní domovinou je Střední Amerika. Svým vzhledem připomíná větší bramboru, chuťově je ale sladší. Je to pnoucí se rostlina, která může vyrůst až do pětimetrové délky. Květy mají bílou, až lehce fialovou barvu.
Rozdíl oproti klasickým bramborách najdeme i v barvě slupky a dužiny. Dužina batáty je do oranžova. Využití této hlízy je mnohostranné. Můžete je uvařit jako přílohu, nebo z nich udělat batátovou kaši, či usmažit nebo upéct v troubě jako batátové hranolky.
Batáty mají nižší energetickou hodnotu než brambory a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Jejich nezaměnitelně sladkou chuť zajištuje frukzóza, glukóza a sacharóza. Také obsahují větší množství karotenoidů, bílkovin, vitamínů a minerálů, především draslík, vápník a železo. Barvu batát také podporuje beta karoten.
Postup klíčení
Dle vlastních zkušeností jsem vytvořila postup klíčení a výsadby batát.
1. Zakoupení hlízy
Máte na výběr z možností zakoupit si již hotovou rostlinku, kterou seženete v dobrém zahradnictví a v květnu vysadíte na záhon, nebo si můžete zkusit naklíčit hlízu doma a vytvořit si tak hned několik rostlinek z výhonků, které na batátě vyraší.
Zakoupila jsem batátu v klasickém obchodě či supermarketu. Při výběru jsem si jen dávala pozor na to, aby nebyla mechanicky nijak poničená a neměla na sobě známky plísně. Je lepší kupovat menší batáty pro klíčení.
2. Máčení
Jelikož jsou většinou batáty v obchodě ošetřeny přípravkem proti klíčení, je potřeba tento přípravek dostat z batáty pryč. Nejjednodušší způsob je namočení batáty do vody, alespoň na 24 hodin.

3. Umístění do vhodné nádoby
Má začátečnická chyba spočívala v tom, že jsem batátu ponořila cca do 1/3 do vody, kde začala postupně zahnívat. Ideální je tedy sehnat takovou nádobu, skleničku, dózu, do které vložíte batátu tak, aby se pouze jemně dotýkala hladiny vody.

4. Klíčení
Přibližně po 14 dnech se zespodu batáty objeví první kořínky, které se budou spouštět do vody. Vhodné umístění je na parapet s dostatkem světla a tepla a ve sklenici, která bude dodávat odspodu vlhkost.
S tímto procesem klíčení začínáte už v průběhu ledna či února, aby vyklíčené výhonky stihly dorůst do ideální výšky a dostatečně zesílily před květnovou výsadbou do venkovního záhonu. Batáty nezvládají přízemní mrazíky, proto je potřeba s výsadbou počkat po třech zmrzlých, tedy do první poloviny května.
5. Naklíčeno
Přibližně po měsíci se nahoře na povrchu batáty začnou objevovat první klíčky a rašící malé výhonky. Batátu můžete nechat dál pouze ve sklenici s vodou, nebo jí zasadit do hlíny. Já jsem batátu zasadila do hlíny a klíčky rašily mnohem více, protože měla batáta dostatek živin. Je potřeba zajistit dostatek světla, aby se mladé výhonky příliš nevytahovaly za světlem a nebyly zesláblé.
Abyste batátě udrželi vhodné a stálé teplotní podmínky, lze jí pěstovat i v akváriu, nebo jí vložit i s květináčem například do velké zavařovací sklenice. Tam si vytvoří své stále mikroklima a výhonky tak budou více rašit. Při pěstování v akváriu myslete také na to, že by batáta neměla být ponořena ve vodě, měla by se pouze dotýkat hladiny. Je tedy vhodné jí také zavěsit o špejle či párátka za vrchní okraj akvária.




6. Mladé výhonky
Jakmile se na batátě objeví malé rašící výhonky, necháte je rašit alespoň do velikosti dvou oček. Takový výhonek pak seříznete a dáte zakořenit do vody. Takto si tedy z jedné batáty můžete vytvořit několik rostlinek. Doporučuji pak tyto malé výhonky jednotlivě zasadit ještě do květináče s hlínou, aby si stihly vytvořit pořádný kořenový bal, než půjdou ven na záhon nebo nějaké nádoby.




Postup výsadby
Jak jsem již zmínila výše, batáta nezvládá mráz. Je tedy opravdu důležité s výsadbou do záhonu vyčkat až do druhé poloviny května, kdy už je počasí stále a nehrozí přízemní mrazíky. Pokud batátu budete vysazovat do záhonu, do hlíny, postupujte podobně, jako u brambor. Vysaďte rostlinky cca 50 cm od sebe. Jelikož je to plazivá rostlinka, její šlahouny mohou mít i 3 metry, počítejte na záhoně s více místem. Batáta má ráda humózní, kyprou půdu a hodně vody.
Batátu můžete ale také pěstovat ve velkých nádobách, třeba maltovníku. Pokud budete mít nádobu v prostoru zahrady, kde na ní bude pršet, doporučuji udělat do dna nádoby dírky pro odtok vody, aby nebyly batáty přemokřené a nezačaly uhnívat. Je to teplomilná rostlina, potřebuje slunce.
Sklizeň
Na batátovou sklizeň se můžete těšit ke konci léta, na přelomu září a října. Známkou, že je sklizeň připravena, budou zasychající listy batáty. Batáty vyryjte, nebo vyklopte z nádoby, podle toho, kde jste je pěstovali. Když si budete chtít nechat pár kousků pro další sadbu v příštím roce, dejte je do místnosti, kde je do 15 st. a batáty zakryjte, aby k nim nešlo světlo. Takže třeba dát do košíku do chladného špajzu, přikrýt utěrkou a tak by měly vydržet. V lednu můžete už postupně zase začít s klíčením.



Recepty z batáty
Tyto hlízy mají různorodé využití, jak na slano, tak na sladko. Mým nejoblíbenějším receptem jsou pečené batáty. Batáty oloupejte a nakrájejte na větší hranolky. V misce smíchejte olivový olej, sůl, rozmarýn, pepř, případně kurkumu nebo trošku sušeného zázvoru. Vše promíchejte a v troubě pečte asi 15 – 20 min na 180 °C. Doporučuji podávat s dipem ze zakysané smetany, česnekem a solí.
Dále z batáty ráda připravuji kaši jako přílohu. K batátě můžete do kaše přidat ještě bramboru nebo mrkev.
Tím, že jsou tyto brambory více sladké, jsou vhodné i do sladkých pokrmů. Například takové muffiny jsou opravdu výbornou záležitostí😊.
Zdroj: www.celostnimedicina.cz